Een van de hoofdzaken waarom vaak een hond wordt aangeschaft, is niet alleen de fijne, gezellige kameraad die erbij komt, maar ook wordt de gedachte vaak geuit om heerlijk gezond “verplicht “ te mogen wandelen in de bossen en ontspannen samen te zijn in dorp of stad om sociale contacten te krijgen, voor zowel geleider als hond en te genieten van het leven samen.
Helaas is deze gedachte voor sommigen niet uitvoerbaar, maar is de wandeling een en al frustratie en irritatie.
Deze wandelgroepen zijn opgericht, omdat heel vaak voor veel mensen de wandelingen met hun hond niet zo ontspannen ervaren worden als ze behoren te zijn, maar ook als dit wel zo is, is het samen met anderen bezig zijn met je honden een leuke bijkomstigheid.
Deze uitstapjes zijn niet bedoeld om beiden in stress thuis te laten komen, omdat onze viervoeter angstig achter onze benen kruipt aangezien het dier niet kan omgaan met vreemde mensen of honden, of omdat onze viervoeter een hekel heeft aan iedere hond en we constant alert om iedere hoek van de straat moeten kijken of er een rivaal aankomt, of u juist een hond heeft die onbesuisd en dolenthousiast op iedere andere hond af rent en dovemansoren heeft als u hem roept.
Wie kent niet iemand of ervaart dit zelf iedere dag weer en zou dit graag willen veranderen ?
De wandelgroepen zijn opgericht om uw hond zich te laten ontwikkelen om een sociaal vaardige, stabiele en rustige hond te laten worden. En als uw hond dat stadium al heeft bereikt om hem zo te houden en misschien andere honden te helpen met hun ontwikkeling hierin. Een hond die weet wat hij moet doen in de ontmoeting met andere honden en mensen, die zelfvertrouwen heeft en contact met zijn begeleider houdt is een aanwinst voor zichzelf, voor u en zijn omgeving.
Deze wandelgroepen vinden dus plaats in rustige omgevingen en in kleine groepjes van 4-6 combinaties.
Het doel van deze wandelingen is zeker niet het los achter elkaar aan laten rennen zonder respect voor de omgeving of voor elkaar, maar om onze honden hun communicatiearsenaal weer te laten gebruiken. We spreken dan niet over hun lichaamstaal zoals houding, staart, oren, etc., maar vooral over hun unieke, sublieme communicatietaal zoals het knipperen van de ogen, het wegdraaien van het hoofd, het snuffelen, het tongelen, het geeuwen, etc., de Kalmerende Signalen genaamd. Deze hebben maar één doel, namelijk conflicten te voorkomen met andere honden, dieren, maar ook mensen. Een pup van 8 weken bezit al deze signalen bij uitstek. Jammer genoeg weten en zien veel mensen dit niet en de pup wordt geheel onbewust deze signalen afgeleerd, daar we er respectloos overheen walsen. De pup zal het dus steeds minder gaan gebruiken, ook in relatie tot het contact met andere honden en conflicten gaan zich vormen.
Als een Kalmerend Signaal repeterend gegeven wordt of als drie verschillende signalen snel achter elkaar getoond worden, bevindt de hond zich in een voor hem stressvolle situatie. Wordt de hond dan niet geholpen, kan het dier zich genoodzaakt voelen over te gaan tot de afstandsvergrotende signalen zoals tanden laten zien, grommen, lip optrekken, etc. nog steeds met als doel het conflict te vermijden. Een hond gaat pas over tot de aanval als zowel de Kalmerende Signalen als de afstandsvergrotende signalen niet zijn gehonoreerd.
Een hond is echter ook super flexibel en mocht hij de taal afgeleerd hebben, kan hij deze weer terugkrijgen via goed sociaal honds contact met andere sociale honden die deze taal goed machtig zijn. Dit gebeurt in 1ste instantie daarom ook aangelijnd, omdat dit de hond zekerheid geeft en ons controle. De groepen zijn dus ook qua leeftijd en niveau gemengd om veel van elkaar te leren. De honden van elkaar en de begeleiders van elkaar en van de honden.
Als begeleider heb je de taak je hond te helpen in moeilijke situaties, vandaar dat de begeleider ook leert observeren en herkennen van deze unieke lichaamstaal en deze leert gebruiken, waardoor de onderlinge band versterkt wordt en wederzijds vertrouwen en respect groeien.
Tijdens deze wandelingen doen we ook wat neuswerk om te ontspannen en we rusten tussendoor, om samen in volle harmonie te genieten van elkaar en van het unieke wezen hond.
Wij mensen kunnen veel van onze viervoeters leren, op het gebied van o.a. communicatie.